logo

SCRABBLE COMPETITIONAL

Reguli generale - Fondul de cuvinte

INTRODUCERE

SCRABBLE este un joc de litere între doi sau mai multi jucători (numărul jucătorilor este nelimitat la unele genuri de partidă). De regulă, scopul unui jucător este realizarea unui punctaj cât mai mare prin plasarea pe o tablă de joc a diverse cuvinte, cu ajutorul unor jetoane marcate cu litere.

Din anul 1931, când jocul a fost inventat de americanul Alfred Butts, scrabble a evoluat de la un joc distractiv spre un sport competitional. Aceste regulamente se referă la jocul competitional, practicat în întrecerile oficiale organizate sub egida Federatiei Române de Scrabble sau a unor organisme internationale la care F.R. Scrable este afiliată sau pe care le acceptă ca autorităti în domeniu. Regulamentele de mai jos sunt recomandate tuturor practicantilor jocului SCRABBLE.

RECUZITA JOCULUI

Un joc de scrabble se compune din:

- O tablă de joc (din lemn, carton, plastic etc.) pe care este desenat un careu de 15 x 15 pătrătele, fiecare pătrătel având latura de cca 2 cm. Liniile si coloanele tablei sunt marcate pe margini astfel:
 • Liniile sunt marcate pe marginea din stânga, cu litere de tipar, de la 'a' la 'o', începând de sus în jos, în ordine alfabetică;
 • Coloanele sunt marcate pe marginea de sus, cu numere de la 1 la 15, de la stânga la dreapta
  (vezi figura din Anexa 1, care arată reprezentarea conventională a tablei de joc).
Unele dintre pătrătelele tablei sunt marcate distinct (colorate). Acestea indică multiplicarea valorii literelor sau a cuvintelor asezate pe ele, conform explicatiilor din figură. Dacă un cuvânt acoperă două sau mai multe astfel de pătrătele, proprietătile lor se cumulează; de exemplu, o literă poate fi dublată si întregul cuvânt triplat de două ori (adică multiplicat cu 9). Multiplicarea unei litere sau a unui cuvânt se face numai atunci când litera se plasează pe pătrătelul respectiv si ea operează asupra tuturor cuvintelor formate cu acea literă, la acea depunere.
Exemple de calcul al punctajului

- Un set de 100 jetoane (din lemn, carton, plastic etc.) care să se suprapună peste pătrătelele tablei. Aceste jetoane au înscrisă pe o parte o literă din alfabet (cu caractere mari, de tipar), fiecare literă având în partea din dreapta-jos un număr care îi indică valoarea. Două dintre jetoane - numite jokeri - sunt nescrise (sau au un simbol caracteristic, ex.: J ), putând fi folosite ca reprezentând oricare literă din set sau literele K, Q, Y si W. Valoarea jokerului (jetonul alb sau marcat cu '?') este zero. După ce jokerul a fost plasat pe tablă ca reprezentând o literă, semnificatia lui nu se mai schimbă până la sfârsitul jocului. Jokerul are aceleasi proprietăti ca si celelalte litere.

Numărul de jetoane pentru fiecare literă si valoarea literelor la scrabble în limba română
(exemplu de citire a tabelului de mai jos: 11 jetoane reprezentând litera A, fiecare cu valoarea 1... etc.)

 11 · A1     2 · G9      6 · N1      6 · U1 
 2 · B9      1 · H10     5 · O1      2 · V8
 5 · C1     10 · I1      4 · P2      1 · X10
 4 · D2      1 · J10     7 · R1      1 · Z10
 9 · E1      4 · L1      5 · S1      2 · Jo (jokeri)
 2 · F8      3 · M4      7 · T1 Total: 100 de jetoane


- Un săculet opac de pânză pentru păstrarea si extragerea literelor.

- Două suporturi pe care se etalează literele. Pe un suport trebuie să poată fi manevrate usor 7 litere. Constructia suportului trebuie să permită ca partenerul să poată observa câte litere sunt plasate pe el.

- Ceas de control tip sah.

In competitiile oficiale organizate de federatie sau cu acordul federatiei, se admite Fondul de cuvinte stabilit de Comisia Centrală de Regulamente. In alte competitii, organizatorii pot stabili alt fond de cuvinte admise. La competitiile oficiale în limba română si în limba engleză, jucătorii trebuie să se prezinte cu un joc complet de scrabble si cu un ceas de control.

REGULI GENERALE

În timpul jocului cuvintele se pot forma si lega între ele astfel: Exemple de formare si legare a cuvintelor
 • Prin lungire, adaugând una sau mai multe litere în fata sau / si în urma unui cuvânt aflat deja pe tablă;
 • Prin intersectare, formând un cuvânt (orizontal sau vertical) care să se încruciseze cu un altul aflat deja pe tablă;
 • Prin alipire;
 • Prin metode combinate ale celor de mai sus.
REGULI FUNDAMENTALE
 • Primul cuvânt, care se depune pe tabla goală, trebuie să fie format din cel putin 2 litere si cel mult 7 litere si trebuie să treacă prin pătrătelul din centrul tablei (h8).
 • La o depunere se pot plasa pe tablă între una si 7 litere, cu exceptia primei depuneri (vezi regula de mai sus). În nici un caz, nici măcar la problemele de compunere, nu se admite plasarea pe tablă a mai mult de 7 litere la o depunere.
 • Toate literele utilizate în cadrul unei depuneri se plasează numai orizontal (de la stânga la dreapta) sau numai vertical (de sus în jos), pe o singură linie sau coloană.
 • Nu se pot depune cuvinte izolate, care să nu aibă legatură cu un alt cuvânt de pe tablă. Toate literele unei depuneri trebuie să fie legate între ele (eventual, prin alte litere de pe tablă).
 • Dacă se depune un joker, se va specifica ce literă înlocuieste, iar semnificatia acestui joker nu se mai schimbă până la sfârsitul partidei.
 • O depunere este corectă dacă sunt respectate regulile fundamentale de mai sus, dacă toate cuvintele nou-formate pe tablă sunt acceptate de partener sau de arbitru ca făcând parte din fondul de cuvinte admis si dacă jucătorul s-a încadrat în timpul de gândire acordat.
ALTE REGULI GENERALE
Punctajul unei depuneri se calculează însumând valorile literelor componente ale cuvântului format (tinând cont de multiplicarea cuvântului, dacă este cazul). Se adaugă si punctajul cuvintelor adiacente nou formate, care se calculează la fel ca si pentru cuvântul principal. Dacă în cadrul unei depuneri se plasează toate cele 7 litere, la calcularea punctajului se adaugă o primă de 50 de puncte (depunere - scrabble).
Exemple de calcul al punctajului

Pentru notatie pe buletinul de joc, pozitia de plasare a unui cuvânt se precizează indicând coordonatele pătrătelului în care se află prima literă a cuvântului, astfel:

 • Dacă un cuvânt este plasat orizontal, se indică întâi litera, apoi numărul (ex.: h8).
 • Dacă un cuvânt este plasat vertical, se indică întâi numărul, apoi litera (ex.: 8h).
Jokerul se notează obligatoriu, astfel:
 • Fie încercuind litera pe care o înlocuieste (ex., pentru cuvântul SAC, în care C este joker, se notează: SA©);
 • Fie adăugând literei pe care o înlocuieste un indice zero, ca de exemplu: SACo. În cazul în care semnificatia jokerului nu este precizată (ex.: notarea unei grupe de litere care contine un joker), se utilizează, conventional, semnul de întrebare (ex., grupa de 7 litere: AEINRT?).
Pentru evitarea neîntelegerilor si a confuziilor ce pot apărea la anuntarea literelor (când acestea trebuie anuntate verbal), se folosesc numele corespunzătoare fiecărei litere, din 'Tabela de anunturi' de mai jos.

Tabela de anunturi

A - Ana      I - Ion      S - Sandu
B - Barbu     J - Jianu     T - Tudor
C - Constantin  L - Luca     U - Udrea
D - Dumitru    M - Marin     V - Vasile
E - Elena     N - Nicolae    X - Xenia
F - Florea    O - Oprea     Z - Zamfir
G - Gheorghe   P - Petre     ? - joker
H - Haralambie  R - Radu
De regulă, literele se anuntă în ordine alfabetică; în acest caz, jokerul se consideră ca fiind ultima literă a alfabetului (după litera Z). Există si cazuri când literele se anuntă în ordinea extragerii lor din stoc (ex.: partidele 'pe sir').

FONDUL DE CUVINTE ADMISE LA SCRABBLE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Articol unic. Fondul de cuvinte care pot fi utilizate la scrabble în limba română în competitiile organizate sub egida F.R. Scrabble este cuprins în Lista Oficială de Cuvinte (LOC), editia a IV-a, 2007.

Notă. Regulamentul de mai sus este în vigoare si în anul competitional 2004. Termenul se prelungeste pentru competitiile care încep în acest an si nu se încheie la data de 31 decembrie 2004.

Lista oficială a cuvintelor de 2 litere admise la scrabble în limba română
AA, AB, AC, AD, AH, AI, AL, AM, AN, AR, AS, AT, AU, AX, AZ, BA, BI, BU, CA, CE, CI, CO, CU, DA, DE, DI, DO, DU, EA, EC, EE, EH, EI, EL, EN, ET, EU, EV, EX, FA, FI, FU, GA, GO, HA, HE, HI, HM, HO, HU, IA, IC, IE, II, IL, IM, IN, IO, IR, IS, IT, IU, IZ, LA, LE, LI, MA, MI, MU, NA, NE, NI, NO, NU, OA, OF, OH, OI, OL, OM, ON, OP, OR, OS, OT, OU, PA, PE, PI, PU, RA, RE, RO, SA, SE, SI, SO, SS, ST, SU, TA, TE, TI, TT, TU, UD, UF, UI, UN, US, UT, UU, UZ, VA, VI, VU, XU, ZA, ZI.

Partida liberă (clasică)